LOKALNI IZBORI 2021


- Službeni dokumenti

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner


MEĐUNARODNE RADIONICE SUHOZIDA NA BRAČU PDF Ispis E-mail
Utorak, 10 Rujan 2013 09:51

7. RUJNA 2013. godine, u Nerežišćima na otoku Braču, započet će sa radom druga internacionalna dragovoljačka radionica  u organizaciji Udruge za otočki razvoj „Brač“ iz Supetra, Udruge za očuvanje kulturne baštine „Svijet kao cvijet“ iz Sutivana i  Udruge APARE iz Francuske koja ima višegodišnje iskustvo u organiziranju  radionica diljem Europe, a pod pokroviteljstvom Općine Nerežišća. Radionica pod imenom „Sv. Tudor 2“ okupila je dragovoljce iz  Litve, Španjolske, Engleske i Hrvatske.

Sudionici svake radionice, nakon upoznavanja sa osnovama gradnje suhozida i ostalih jednostavnih tradicijskih konstrukcija  od kamena aktivno će sudjelovati, odnosno, praktično primijeniti svoje stečeno znanje na  podizanju i obnovi porušenih potpornih ili ogradnih zidova, na uređenje pristupa i vidikovca kod crkvice „Sv.Tudora“ po kojoj je ovaj projekt i dobio ime.

Program radionica, odnosno svaki pojedinačni projekt, zasniva se na potrebi lokalne samoupravne zajednice da očuva, zaštiti i obnovi znakovit/e lokalitet/e na svom području. Projekt „Sv.Tudor“ se odnosi na uređenje i obnovu stare ceste koja je trebala povezati naselje Nerežišće sa Pustinjom Blaca, a koju su zapuštenost i vremenske nepogode, gotovo u cijelosti uništili.

Projekt „Dol“ se odnosi na uređenje i obnovu kamenih košnica koje se nalaze na terenu obitelji Gospodnetić što je općina Postira prepoznala kao novu vrijednost u turističkoj ponudi Dola te će pod njenim pokroviteljstvom, a u suradnji sa  Udrugom „Hrapočuša“ i Udrugom za razvoj otoka „Brač“ 15 RUJNA 2013. godine u Dolu započet će sa radom treća međunarodna radionica.

Kao i prethodne godine, očekuje se posjet gradilištu članova francuske ambasade u Zagrebu gospodina Jaquesa Frapaise savjetnika za kulturu i suradnju i Atašea za Europsku suradnju. očekujemo potvrdu dolaska francuskog  ambasadora u Hrvatskoj gospodina Jerome Pasquier-a.

Odgovorna i kontakt osoba za Radionicu je prof. Zlatko Jakšić, arheolog

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

mob: 095 80 22 432

Warning: No images in given directory. Please check the directory!

Debug: given directory - https://www.nerezisca.hr/images/stories/radionice

 

Korištenjem stranice nerezisca.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnostiVam neće biti dostupne. Vise o kolacicima procitajte u uvjetima koristenja.

Prihvacam kolacice na ovoj stranici.