LOKALNI IZBORI 2021


- Službeni dokumenti

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner


EU FONDOVI
Četvrtak, 20 Veljača 2014 23:57

Općina Nerežišća nastoji iskoristiti prednosti ulaska Republike Hrvatske u EU, te se aktivno priprema za povlačenje sredstava koja su na raspolaganju iz EU fondova.


Pri kraju je izrada dokumenta pod nazivom „Strateški program razvojnih projekata sa potencijalnim izvorima financiranja“ koji će služiti kao smjernica za daljnja postupanja i planiranje razvojnih projekata, te njihova priprema za aplikaciju prema EU i nacionalnim fondovima. U tom dokumentu su sadržani svi važniji razvojni projekti Općine za period 2014.-2020., dinamički plan realizacije i poveznice sa mogućim izvorima financiranja prema trenutno važećim programima EU i Republike Hrvatske.

Sukladno toj Strategiji, Općina je prije nekoliko dana već kandidirala projekt pod nazivom „Izgradnja infrastrukture u poslovnoj zoni Balun Vrpovje“, a sukladno Operativnom programu „Regionalna konkurentnost 2007.-2013.“ koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a koji program se financira sredstvima EU.
Predmetnim projektom predviđa se dovršenje izgradnje infrastrukture u poslovnoj zoni Balun-Vrpovje u Nerežišćima, i to: vodoopskrba, fekalna i oborinska kanalizacija, biološki pročistač, elektroopskrba, DTK i prometnica. Iznos koji se traži od fondova EU je: 16.114.881,85 kn, a vrijeme provedbe projekta je 2014.-2016.
Dovršenjem ovog projekta omogućilo bi se spajanje na infrastrukturu za 8 postojećih poduzetnika u poslovnoj zoni, sa oko 150 trenutno zaposlenih, te ulazak novih 10 investitora koji planiraju zaposliti 80-ak ljudi.
Općina je do danas uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije i Vlade Republike Hrvatske  investirala u Zonu  oko 5.00.000,00 kn,
a nadamo se da ćemo dobiti alocirana sredstva i uz pomoć EU konačno opremiti našu zonu koja je gotovo u cijelosti proizvodna.

Da je postupak kandidacije projekta prema EU vrlo složen i prilično skup govori podatak da je Općina izradila projekata i dokumentacije na nekoliko tisuća stranica u što je uloženo nekoliko stotina tisuća kuna, a u sam kandidacijski projekt oko 40.000,00 kn.

Svakako je vrijedno pohvaliti nastojanja Splitsko dalmatinske županije i činjenicu da je županijska skupština na prijedlog župana,
na jučerašnjoj sjednici usvojila program pod nazivom: „Program potpore za izradu prijavne dokumentacije za natječaje akreditiranog tijela RH za korištenje sredstava EAFRD fonda, korištenjem usluga konzultanata za subjekte sa područja SDŽ“
što će pomoći JLS u postupcima kandidiranja svojih projekata.

U želji da se što veći broj projekata ostvari, nastavljamo raditi i graditi našu Općinu.

Lovro Kuščević
Općinski načelnik

 

Warning: No images in given directory. Please check the directory!

Debug: given directory - https://www.nerezisca.hr/images/stories/eu

 

Korištenjem stranice nerezisca.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnostiVam neće biti dostupne. Vise o kolacicima procitajte u uvjetima koristenja.

Prihvacam kolacice na ovoj stranici.