LOKALNI IZBORI 2021


- Službeni dokumenti

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner


Investicija u Nerežišćima stavlja Hrvatsku u svjetski vrh medicinskog turizma. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 17 Siječanj 2013 21:26

Prošlog je petka u Bečkom Novom Mjestu boravila hrvatska delegacija prilikom svečane primopredaje postrojenja za ubrzavanje čestica i tzv. ionskog izvora u sklopu austrijskog medicinsko – istraživačkog centra za liječenje tumora MedAustron. Naime, revolucionarna metoda liječenja - ionska terapija pokazala se vrlo efikasnom u liječenju pacijenata s izrazito teškim oblicima tumorskih oboljenja.


Gostovanje hrvatske delegacije, detaljan pokaz postrojenja te upoznavanje sa vodećim osobama projekta i službene politike dogodilo se posredstvom Medis Investments d.o.o. iz Splita. U delegaciji, koju je okupio načelnik Općine Nerežišća Lovro Kuščević, bili su visoki predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja, Instituta Ruđer Bošković, te Splitsko-dalmatinske županije. Primopredaju postrojenja županu Donje Austrije, dr. Erwinu Pröllu izvršio je vodeći predstavnik CERN-a (glavnog konzultanta projekta), generalni direktor istraživačkog centra CERN u Švicarskoj, prof. dr. Rolf-Dieter Heuer u prisutnosti austrijskog ministra znanosti i istraživanja prof. dr. Karlheinz Töchterlea. Važnost ovog događaja za Austriju je velika, jer u svijetu postoje ili se grade samo četiri ovakva centra.
Posjet hrvatske delegacije MedAustronu organiziran je s ciljem detaljnog upoznavanja sa elementima projekta te sa izazovima koje bi provedba ovakvog projekta u Hrvatskoj stavila pred državu i jedinice lokalne samouprave, kao i pred znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj.  
Projekt izgradnje medicinsko – turističkog kompleksa „Medis Brachia“ u Općini Nerežišća na otoku Braču u fazi je izrade idejnih projekata te izračuna obuhvata krupnih infrastrukturnih zahvata koji se ne mogu realizirati bez uske suradnje s nadležnim ministarstvima i javnim poduzećima. Medis Investments želi povećati investiciju u projekt te u sklopu Medis brachia medicinsko-turističkog kompleksa ukomponirati i centar za liječenje tumora ionskim zračenjem poput onoga u austrijskom Bečkom Novom Mjestu kojeg je posjetila hrvatska delegacija.
Izgradnjom medis brachia centra te klinike za liječenje tumora, benefiti za Republiku Hrvatsku, regiju i lokalnu zajednicu su višestruki.
„Povećala bi se sigurnost investicije, značajno bi se povećali porezni prihodi lokalne samouprave i državnog proračuna, otvorio bi se veliki broj novih radnih mjesta, a otvorio bi se i prostor za znanstveno-istraživački rad u ovom području. Sve navedeno rezultiralo bi ravnomjernim regionalnim razvojem, a Hrvatska bi se u turizmu pozicionirala kao cjelogodišnja turistička destinacija i ušla u elitni klub zemalja koje imaju ovakve medicinske centre - Japan, Njemačka, Italija i Austrija“, izjavio je načelnik Općine Nerežišća Lovro Kuščević.
Projekt „Medis Brachia“ investicija je vrijedna 275 milijuna eura, a čitav medicinsko – turistički kompleks na Braču bio bi izgrađen po uzoru na švicarsko poznato lječilište „Bad Ragaz“. Ukoliko se u kompleksu izgradi i klinika za tumore s izvorom ionskih čestica vrijednost investicije bit će povećana za još 200 milijuna eura.
„Investitor je već riješio imovinsko-pravne odnose i osigurao sredstva za prostorno plansku dokumentaciju do razine urbanističkog plana uređenja. Područje za izgradnju ovog medicinko-turističkog kompleksa u općini Nerežišča je  idealna lokacija radi klimatskih uvjeta, ekološki očuvane prirode i dobre prometne povezanosti otoka i same lokacije. Izmjene i dopune Županijskog plana su pri kraju, zatim  započinjemo s izradom prostorno-planske dokumentacije Općine Nerežišća“, nastavlja Kuščević.
Medicinsko-turistički kompleks „Medis Brachia“ će u tri odvojena područja sadržavati medicinske centre sa odabranim spektrom medicinskih usluga. Kompleks će sadržavati i hotelske kapacitete te druge turističke sadržaje. Osim na korist lokalnom stanovništvu, usluge medicinskog-turističkog kompleksa koristiti će i velik broj klijenata iz inozemstva.

Warning: No images in given directory. Please check the directory!

Debug: given directory - https://www.nerezisca.hr/images/stories/slike

 

Korištenjem stranice nerezisca.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnostiVam neće biti dostupne. Vise o kolacicima procitajte u uvjetima koristenja.

Prihvacam kolacice na ovoj stranici.