LOKALNI IZBORI 2021


- Službeni dokumenti

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner


Čuvari Božjega groba i vazmeno trodnevlje PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Travanj 2013 11:23

Već prema tradiciji, i ove godine u svečanom trodnevlju za vrijeme Velikoga tjedna, u crkvi Gospe Karmelske u Nerežišćima, 13-ero čuvara je čuvalo Božji grob.

Čuvari Božjeg groba su:

1. Ranko Filipi
2. Ante Obilinović
3. Jurica Šimunović
4. Pjer Filipi
5. Jurica Franulić
6. Andrijano Nigoević
7. Nikola Bezmalinović
8. Marko Martinić
9. Edo Glasinović
10. Ante Janković
11. Filip Obilinović
12. Branimir Kuščević
13. Ivan Eterović

Vrijedno je za napomenuti kako je Općina Nerežišća financirala nabavku replika oružja za čuvare, koji grob čuvaju u odori Hrvatske ratne mornarice.

Na Veliki četvrtak,  na svečani način se slavi Euharistijsko slavlje, koje još nazivamo i Misom večere Gospodnje, odnosno Posljednje večere na kojoj je Isus svojoj dvanaestorici učenika oprao noge. Tako je i gostujući svećenik don Tonči Matulić oprao noge čuvarima groba koji su mu poslužili kao primjer Isusovih učenika. Tom Misom večere Gospodnje završilo je korizmeno vrijeme, a započelo Vazmeno trodnevlje na kojem se na otajstven način slavi i obnavlja  ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.

  

Korištenjem stranice nerezisca.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnostiVam neće biti dostupne. Vise o kolacicima procitajte u uvjetima koristenja.

Prihvacam kolacice na ovoj stranici.