LOKALNI IZBORI 2021


- Službeni dokumenti

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner


Krećemo sa izgradnjom interpretativnog centra u Dračevici PDF Ispis E-mail
Utorak, 19 Svibanj 2015 08:09

Nakon što nam je u nasljeđe ostavljeno nekoliko ruševina sa neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, Općina je u posljednjih 10 godina riješila imovinsko-pravne odnose i uredila gotovo sve nekretnine u svom vlasništvu: Škola u Nerežišćima, Hrvatski dom u Nerežišćima, Društeni dom u Nerežišćima, zgradu općinske uprave, ruševinu ispod crkve u Nerežišćima, Retond u Donjem Humcu, mrtvačnica u Donjem Humcu, Golubijera u Dračevici...Došao je red i na uređenje posljednje zgrade u vlasništvu Općine, zgrade nekadašnje škole u Dračevici. Zgrada je naravno u derutnom stanju, i ovim projektom ćemo je građevinski obnoviti, a što je najvažnije, od nje ćemo napraviti posjetiteljski centar koji će generirati određene poslovne aktivnosti od koristi za Dračevicu, našu Općinu i cijeli otok Brač.
Ideja je da se zgrada preuredi u Interpretativni centar koji bi našim građanima i turistima prezentirao tradicijske otočke djelatnosti, te sukladno izraženom interesu posjetitelja organizirao izletničke ture po našim kamenolomima, radionicama, galerijama, vinogradima, maslinicima, pašnjacima...

001002003005008009010011013014015016017019022023024025027028029031032038058059060061062063064

Na ovaj način bi turisti i naši građani, vrtići, škole, stručne grupe te svi zainteresirani, imali priliku upoznati se sa kratkim povijesnim pregledom određenih djelatnosti svojstvenih za naš otok. U početku ćemo krenuti sa četiri teme: maslinarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i kamenarstvo, te imamo namjeru širiti tematiku sukladno uspjehu projekta na ostale interesantne teme: ribarstvo, pčelarstvo, arheologija...Naši proizvođači će imati priliku kroz organizirane izlete posjetitelja prezentirati svoj rad i plasirati svoje proizvode, a unutar objekta napraviti će se i prostor za održavanje radionica, savjetovanja i slično.

Projekt je vrijedan cca: 1.500.000,00 kn, i upravo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo listu projekata koje će financirati u 2015., te sa ponosom ističemo kako je naš projekt dobio potporu u iznosu od: 1.226.248,00 kn. Koristimo priliku zahvaliti Ministarstvu koje je prepoznalo vrijednost ovog projekta te se nadamo podršci i u provedbi istog.

Općini ostaje za osigurati još cca: 300.000,00 kn. za dovršetak projekta, no nadamo se da ćemo uz pomoć Splitsko dalmatinske županije i našim sredstvima ovaj projekt uspješno  dovesti do kraja.

Vrijedno je napomenuti da je u Dračevici pri kraju uređenje zgrade „Golubijere“, u tijeku su radovi vrijedni ukupno oko 1.000.000,00 kn koje je financirala Općina i Splitsko-dalmatinska županija u cijelosti,  tako da će Dračevica u kojoj živi 80-ak stanovnika, u ove tri godine dobiti dva kapitalna objekta ukupne vrijednosti preko 2.500.000,00.
Uvjereni smo da će ovi projekti pomoći revitalizaciji Dračevice te da će žitelji i mjesto dobiti novu perspektivu i razvoj.

I za kraj jedna anegdota iz Dračevice...

Kada smo prije nekoliko mjeseci obnovili krov na  zgradi „Golubijera“ u Dračevici, gospodin D.Š. iz Dračevice (podatci poznati autoru teksta)  radove je komentirao na slijedeći način:
„Za koga se postavljaju ovi bakreni oluci ? Očito za kradljivce metala da imaju što krasti.“
Dragi D.Š., znaj da nisu svi lopovi i da to nije za lopove, već upravo za naše najmanje mjesto u Općini, za  Dračevicu i Dračevljane,  za svakog onog koji u Dračevici živi i za generacije koje će tamo živjeti.           

Za Tebe, Tvoju djecu i Tvoje unuke, sa ljubavlju ulaže Općina, Županija i Republika Hrvatska.

Evo u želji da uspješno završimo i ovaj projekt, u nadi da će građani znati cijeniti i koristiti ga za opće dobro, lijepo Vas pozdravljamo.

 

Korištenjem stranice nerezisca.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnostiVam neće biti dostupne. Vise o kolacicima procitajte u uvjetima koristenja.

Prihvacam kolacice na ovoj stranici.