LOKALNI IZBORI 2021


- Službeni dokumenti

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner


Počinje jematva – berba grožđa PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 22 Rujan 2014 08:25

Počinje jematva – berba grožđa. Sunce još uvijek lagano prži, ali vrijedne ruke ispod velikih listova vinove loze hvataju grozdove i nježno ih režu, stavljaju u košare i nose na preradu.


Brač nije poznat po vrhunskim vinima, uz rijetke iznimke. Vina su uglavnom glavoboljci i koriste se za osobne potrebe. Nije li čudno da smo u 21. stoljeću zaboravili praviti vrhunsko vino kad su generacije naših predaka stotinama godina živjele od proizvodnje i prodaje vina, a osobito s obzirom na to da se na Braču vinova loza njeguje još stoljećima prije Krista.

berba-grozdja
U rujnu počinje jematva i pravi se vino. Predivno je za jematve osjetiti bračku jesen, omirisati otvorene konobe, vidjeti te stare bačve u kojima se godinama vino stvara i čuva, te na kraju nazdraviti životu tim vinom.

Ako u vrijeme jematve posjetite naš otok imat ćete priliku upoznati se sa stvarnim životom lokalnog stanovništva i uživati u plodovima prirode našeg otoka. Preporučujemo obilazak bračkih i nerežiških polja vinove loze, posjet vinskim podrumima, degustaciju vina i domaćih rakija te saslušati riči bračkih vinara kako se proizvodi i čuva kvalitetno vino.

Uzdravlje!

Napisao: J.O.


 

Korištenjem stranice nerezisca.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnostiVam neće biti dostupne. Vise o kolacicima procitajte u uvjetima koristenja.

Prihvacam kolacice na ovoj stranici.