LOKALNI IZBORI 2021


- Službeni dokumenti

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner


SMOTRA SIRNICA U NREŽIŠĆIMA PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Travanj 2013 12:07

01.04. 2013. na Uskrsni ponedjeljak, u Nerežišćima u Galeriji održana je druga po redu Smotra sirnica otoka Brača.Ova manifestacija je nastala, odnosno, začeta je u sutivanskoj Narodnoj knjižnici 2012. godine, a cilj ove manifestacije, tj. Smotre bio je u povezivanju otoka Brača, a sve u svrhu očuvanja bogatih gastronomskih tradicija u pripremanju hrane te njenom blagovanju koje je svojstveno ovom prekrasnom, najvećem srednjodalmatinskom otoku i njegovu mediteranskom načinu života.
Na ovogodišnjoj se smotri okupilo 10 bračkih mjesta: Pučišća, Postira, Sutivan, Mirca, Škrip, Selca, Bol, Ložišća, Supetar i naravno Nerežišća kao domaćin ovogodišnje smotre.
Na smotri sirnica prijavljeno je čak 29 uzoraka koje je ocjenjivalo peteročlano „stručno nepce“ žirija. Oni su ocjenjivali sirnice po propisanim standardima, tako da su se ocjenjivali samo tradicijski oblici sirnica. Vrednovao se izgled, okus, miris i struktura sirnice, a zbrajanjem bodova  žirija odabrali su se ovogodišnji favoriti.


(slike se preuzete s interneta)


No, međutim, pobjednička diploma se dodjeljuje čitavome mjestu, a ne samo pojedincu, tako da je ove godine  Katija Cukrov za svoje mjesto, odnosno za Škrip ponijela titulu „Uspješnog čuvara  kulinarske tradicije otoka“, te im Općina Nerežišća i ovim putem još jednom iskreno čestita na osvojenoj tituli.


Zamisao ove manifestacije je u tome  da se svake godine izmjenjuje mjesto održavanja iste te da tako postane raznolika u organizaciji, a jedinstvena u cilju druženja, degustiranja i njegovanja otočkih tradicijskih običaja vezanih za Uskrs.
Moramo još napomenuti kako je ova manifestacija okupila veliki broj ljudi sa svih strana otoka Brača, te da su ih u glazbenom dijelu programa uveseljavale ženka klapa „Užonca“ iz Bola,  muška klapa „ Blaca“ iz Nerežišća, te muška klapa „Morbin“ iz Donjeg Humca.

Pokrovitelj ove manifestacije je Općina Nerežišća, a organizatori manifestacije su udruga „Svijet kao cvijet“ iz Sutivana, zajednica žena „Katarina Zrinski“ Nerežišća i Osnovna škola Supetar – područna škola Nerežišća.

 

Korištenjem stranice nerezisca.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnostiVam neće biti dostupne. Vise o kolacicima procitajte u uvjetima koristenja.

Prihvacam kolacice na ovoj stranici.